VARFÖR SKA MAN ÄTA MER FISK?

Fisk är nyttigt för alla
Fisk och skaldjur är nästan löjligt bra mat. Inte nog med att det är gott – det är dessutom rena hälsokuren.

Fisk är nämligen en viktig källa till selen, jod, protein, D-vitamin och vitamin B12. Och inte minst – Omega-3. Det är ett fett som kroppen inte kan tillverka själv och som vi därför måste få med maten.

Oavsett när i livet du befinner dig är det nyttigt att äta fisk. Men i vissa skeden är det faktiskt lite extra viktigt – till exempel när du är gravid. Då behöver du få i dig Omega-3-fettsyran DHA för att bland annat hjärnan och synen ska utvecklas normalt hos barnet*. Dessutom behöver du D-vitamin, som finns naturligt i fet fisk**.

Detsamma gäller för barn, som också behöver omega-3 för att utvecklas normalt. Att sedan många barn inte har fisk som favoritmat är kanske naturens sätt att hålla oss föräldrar på tårna.

Ät fisk 2-3 gånger i veckan
Fiskar och skaldjur innehåller olika mycket av vissa viktiga ämnen. Därför är det bra att variera vad man äter – fet fisk ibland, mager fisk ibland och skaldjur ibland.

Fet fisk, som lax, sill och makrill innehåller mycket Omega-3-fettsyror och D-vitamin. Skaldjur och musslor innehåller mycket mineraler, spårämnen och vitamin E.

Men oavsett vilken sorts fisk du gillar är rekommendationen att du äter fisk 2-3 gånger i veckan. Det räcker för att du ska få i dig många av de viktiga ämnen som kroppen behöver från fisk och skaldjur.

Och så är det ju gott också förstås! Men fråga alltid kollegorna innan du värmer upp fisklunchlådan i mikrovågsugnen. Det är ju tyvärr inte alla som kommit lika långt när det gäller fisk som du.

Ska man äta all fisk?
Ja, man kan och ska äta alla typer av matfisk. Tyvärr innehåller ibland fet fisk miljögifter såsom PCB, dioxin och kvicksilver. Därför är det bra att variera mellan olika typer av fisk, fångade i olika vatten.

Vildfångad fet fisk, till exempel laxfiskar från Östersjön och fisk från Vättern och Vänern ska barn, gravida, ammande och kvinnor i barnafödande ålder inte äta oftare än ett par gånger om året. Lax som du hittar i fiskdisken är dock oftast odlad eller fångad i Atlanten eller Stilla Havet. Inlagd sill går också bra, eftersom den fångas på Västkusten.

Tänk på att all fisk är ett känsligt livsmedel som måste hanteras på rätt sätt i köket. Förvara den i högst 4 grader och lita på näsan – luktar det konstigt gör du bäst i att inte äta fisken.

Vildfångad fisk kan innehålla parasiter. Därför ska den tillagas till minst 60 grader – och om den ska som ska ätas rå, frysas till minus 18 grader i minst tre dygn.

Mer råd om fisk och miljöföroreningar kan du hitta på Livsmedelsverkets hemsida.

*DHA bidrar till normal utveckling av hjärnan hos både foster och barn som ammas. Detta har man kunnat visa vid en dos av 200 mg som tillägg till det rekommenderade intaget på 250 mg av en kombination av EPA och DHA.

**vitamin D bidrar till att bibehålla normal benstomme.

Scroll to Top