Det har talats mycket om fettsyrorna omega-3 och omega-6 det senaste, men det är enkelt att blanda ihop benämningarna. Är båda lika viktiga? Både omega‑3 och omega-6 spelar en viktig roll för flera funktioner i kroppen. Skillnaden är att vi får i oss mer än tillräckligt med omega-6 genom kosten, medan det kan vara en utmaning att tillgodose behovet av omega-3.
Omega-6 i överflöd
Omega-6 är särskilt viktigt för en normal tillväxt och utveckling hos barn. Vi får i oss denna fettsyra genom vegetabiliska produkter som sojabönor, majsolja, solrosolja, majonnäs och margarin. Omega‑6 finns även i spannmål, nötter och pumpafrön. Vår västerländska kost är rik på dessa livsmedel, och mycket av intaget finns dolt som ingredienser i till exempel kex, chips och olika sorters färdigmat.
Inte tillräckligt med omega-3
Omega-3 är särskilt viktigt för hjärnan, hjärtat och synen. Vi får främst i oss denna fettsyra från havet, där feta fiskar som lax, öring, sardiner, makrill och sill är den största källan till omega‑3. Problemet är att vi inte äter tillräckligt av dessa livsmedel för att få i oss det intag vi behöver.
Omega-3 för hälsan
Nu flyttar vi fokus från cellnivå och ser i stället på vilka hälsoeffekter man får av en kost som är rik på omega-3. Omega-3 bidrar till att upprätthålla hjärtats och hjärnans normala funktion, och även till att bibehålla en god syn*. Hälsovinsterna gör stor skillnad på ålderns höst, och du kan påverka mycket genom kosten du äter.
Ät mer fisk
Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk två till tre gånger i veckan. Om du inte får i dig den mängden kan en produkt som Möllers Tran eller kapslar med omega-3 vara ett bra alternativ.
*Ett intag av 250 mg/dag av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion. Fettsyran DHA (250 mg/dag) bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och synförmåga.