RECEPT PÅ FISK SOM BARN GILLAR

Vi vet att fisk är nyttigt för oss och att vi skulle behöva äta mer av det. Men fisk är inte precis känt för att vara barnmat. Så vad gör man när barnen vägrar att äta det? Prova dessa recept på fisk som många barn faktiskt älskar!

Det är inte helt enkelt att förstå sig på barns smaklökar. Ena stunden gillar de en sak och nästa något helt annat. Maten får inte blandas och den får absolut inte vara uppskuren, eller jo förresten, den ska visst vara uppskuren. Och om maten inte är färdig precis när magen börjar knorra kan ögonblicket av matlust försvinna innan man hunnit sätta sig vid middagsbordet. Det är lätt att ge upp fisken och retirera till spagetti och köttbullar var och varannan dag. Men det kan faktiskt vara möjligt att ändra barnens matvanor, så ge inte upp! Åtminstone inte innan du provat dessa barnvänliga recept på fiskrätter.

Våra bästa recept på fisk som barn gillar

Lax och grönsaker i ugn (4 portioner – 20-40 min)

Ingredienser:

  • 600 g laxfilé utan skinn och ben
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • ½ purjolök
  • 1 morot
  • ½ grön squash
  • 8 körsbärstomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 knivsudd timjan
  • 1 knivsudd oregano
  • salt och peppar
  • aluminiumfolie

Tillbehör: Lätt crème fraiche

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  2. Skär laxen i serveringsbitar.
  3. Skär rödlök i klyftor, paprika i bitar och purjolök, morot och squash i skivor.
  4. Blanda olivolja, timjan, oregano och grönsaker i en skål och häll sedan över blandningen i en ugnsfast form.
  5. Häll några matskedar vatten över grönsakerna och lägg laxbitarna ovanpå.
  6. Salta och peppra och täck formen med aluminiumfolie.
  7. Låt stå i ugnen i ca 35 minuter.
  8. Servera med crème fraiche.

Tips! Du kan variera grönsakerna och örterna efter egna önskemål. Prova också att använda sweet chilisås, soja eller citronsaft på fisken för att ge den en ny smak. För att göra fisk lite mer till barnmat kan man använda lite roligare namn, till exempel ninjalax, sagofisk eller liknande. Det kan göra nyttig mat mer frestande för barnen.

Lax i tacoskal (4 portioner – 20 min)

Ingredienser:

  • 400 g laxfilé utan skinn och ben
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk tacokryddor
  • 2 msk färsk koriander

Dipp:

  • 1 dl lätt créme fraiche
  • 1 dl majonäs
  • ½ tsk senap
  • ½ tsk citronsaft
  • ½ tsk tacokryddor
  • 2 tsk socker
  • salt och peppar

Tillbehör:

  • 8 stk tacoskal
  • 50 g riven ost
  • Blandad sallad

Gör så här:

  1. Dela laxfilén i tunna stavar och stek i rapsolja i ca 1 minut på varje sida.
  2. Lägg laxen åt sidan och strö över tacokryddor och hackad koriander.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till dippen och smaka av med salt och peppar.
  4. Om du vill ha mer smak, blanda i mer tacokryddor.
  5. Värm tacoskalen efter anvisningen på förpackningen.
  6. Lägg upp riven ost, sallad och dipp i skålar till servering.
  7. Fyll tacoskalen med riven ost, sallad och dipp, lägg sedan även i de stekta laxstavarna.

Tips! Eftersom tacokryddan innehåller salt behövs ingen extra salt på laxen.

Hemmagjord nigiri sushi med lax (4 portioner – 45 min)

Ingredienser:

  • 250 g salmalax
  • 800 g sushiris
  • 0,5 dl risvinäger
  • 3 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • Wasabi
  • Inlagd ingefära
  • Soja

Gör så här:

  1. Koka ris efter anvisningen på förpackningen. Blanda ihop risvinäger, salt och socker i en liten skål och rör om tills allt lösts upp och blandats ihop. Häll lite vätska över riset och vänd försiktigt. Riset ska vara klibbigt.
  2. Skär 2-3 mm tunna skivor av laxen med en vass kniv. Bred på lite wasabi på varje fiskskiva med fingrarna.
  3. Fukta händerna och lägg en fiskskiva i vänstra handen. Ta en passande mängd ris i högra handen och kläm den till en oval riskudde. Lägg sedan riskudden på fisken.
  4. Med vänster tumme klämmer du försiktigt mitt på riskudden och trycker sedan med höger hands tumme och pekfinger på sidorna. Pressa därefter med två fingrar på toppen av sushin för att fästa den.
  5. Vänd på nigiri-sushin så den har fiskskivan uppåt och pressa med två fingrar på toppen av sushin. Tryck på sidorna av sushin med två fingrar och servera.

Tips! Även om detta är ett recept på fisk som många barn gillar, kan man inte kräva att barnet ska äta upp det om de inte vill. Men du kan kräva att barnet smakar. Helst varje gång en rätt serveras. För plötsligt gillar de något de inte trodde från början.

Scroll to Top