SÅ TAR DU HAND OM DITT IMMUNSYSTEM 

Immunsystemet är en viktig del av allas kroppar, men hur kommer det sig att vissa människor blir sjuka lättare än andra? Hur fungerar immunsystemet och vad kan du göra för att ta hand om ditt immunsystem? Vilka vitaminer och mineraler hjälper till att stötta immunsystemet? 

Vad gör immunsystemet? 

Immunsystemets främsta uppgift är att attackera patogena mikroorganismer och skydda kroppen från sjukdomar. “Mikroorganism” är ett samlingsnamn för bakterier, virus och svampar. Patogen är synonymt med smittämne och kan brett beskrivas som något som kan orsaka sjukdom. 

Anledningen till att vi har ett immunförsvar är alltså för att skydda oss mot olika typer av sjukdomar. Immunsystemet arbetar på ett sätt som vanligtvis inte skadar kroppen. Om man exempelvis drabbas av en autoimmun sjukdom så kan immunsystemet börja att attackera kroppens egna friska celler och förstöra dem. Då har cellerna ändrat karaktär och immunsystemet attackerar allt som det uppfattar som patogent, eller ‘fara’. 

Ditt immunsystem har två huvudsakliga funktioner: 

  • Att skydda din kropp från patogena mikroorganismer 
  • Att avlägsna döda och skadade celler och vävnader 

Din kropp har två immunsystem: det inre och det yttre immunförsvaret. Det inre immunförsvaret är också uppdelat i två delar: det medfödda immunförsvaret (ospecifikt) och det adaptiva, eller inlärda, immunförsvaret (specifikt). Det adaptiva immunförsvaret är ett delsystem som kommer ihåg och anpassar sig efter vilka sjukdomar och patogener det behandlat tidigare. Till exempel så är det den adaptiva delen av immunsystemet som anpassar sig till vaccinationer och som gör dig immun mot exempelvis vattkoppor om du har haft sjukdomen en gång tidigare. Det medfödda och inlärda immunsystemet samarbetar med varandra och båda måste fungera för att immunsystemet ska kunna arbeta ordentligt. 

Tittar vi istället på det yttre immunsystemet så är huden en viktig del av detta. Huden skyddar oss och håller borta främmande ämnen, men skulle du råka få ett sår så kan bakterier tränga in genom huden.  

Med hjälp av slemhinnorna i halsen, lungorna och näsan, vilka innehåller antikroppar och cilier, kan vi hosta upp främmande ämnen som tagit sig in i kroppen. Magsyran minskar i sin tur antalet mikroorganismer som vi får i oss genom mat och dryck. Kroppsvätskor som tårar, sebum från talgkörtlar och saliv innehåller antibakteriella enzymer som hjälper till att minska risken för infektioner. Tillsammans utgör de alla en viktig del av ditt yttre immunsystem. 

Så här får du ett bra och smart immunsystem 

Ditt immunsystem måste inte bara vara bra, det måste också vara smart. Ett smart immunsystem klarar av att hitta ett sätt att inte attackera kroppen om cellerna skulle börja ändra karaktär. Detta är något som sker om man drabbas av autoimmuna sjukdomar som glutenintolerans, ledgångsreumatism (R:A) och psoriasis. 

De flesta har ett balanserat och bra immunförsvar. Det finns dock stunder då ditt immunsystem kan vara svagare än vanligt och detta kan bero på flera olika anledningar. Du kanske har sovit dåligt eller upplevt mycket stress under en tid, vilka båda kan påverka immunsystemet negativt.  

För att undvika att bli sjuk på grund av ett försvagat immunförsvar finns det några saker som kan vara bra att tänka på.  

4 tips för ditt immunsystem

  • Se till att du får tillräckligt med sömn: Gå och lägg dig lite tidigare om du vet att du måste gå upp tidigt eller har svårt att sova. Lägg undan mobilen innan läggdags och varför inte varva ner med hjälp av lite meditation?  
  • Gräv i varför du blir stressad: Känner du dig ofta stressad eller orolig är det viktigt att du funderar över vad det är som utlöser stressen. Finns det något du kan göra för att undvika att bli stressad? Be andra om hjälp om du kan. 
  • Motion och frisk luft: Både du och ditt immunsystem drar nytta av daglig motion och frisk luft, särskilt under stressiga perioder. Oavsett om du väljer att gå till gymmet eller att ta en promenad utomhus får du både träning och lite välbehövlig tid för dig själv. 
  • Hygien: Bra (men inte för bra) hygien är också en viktig punkt för ett starkt immunförsvar. Faktum är att många bakterier är nyttiga och att bli sjuk kan hjälpa dig att hålla dig frisk i framtiden. En förkylning kan alltså vara till fördel för immunsystemet då det kommer att vara mer förberett nästa gång sjukdomen slår till. 

Vad ska du äta för att stötta ditt immunsystem 

Det finns en mängd livsmedel och kosttillskott som kan hjälpa dig att bibehålla ditt immunförsvar. Fokusera på produkter som innehåller mycket antioxidanter och vitaminer och mineraler, exempelvis frukt, grönsaker, örter, bär, nötter och kryddor. 

Vad ska du undvika? 

Det finns även vissa saker som du bör undvika för att upprätthålla ett starkt och väl fungerande immunsystem. Utöver stress, sömnbrist och att tvätta händerna för ofta så är rökning något som kan försvaga ditt immunsystem. En dålig kost med mycket socker och perioder med för mycket träning kan också bidra till en försämrad hälsa. 

Om du upprätthåller en hälsosam och balanserad livsstil kommer ditt immunsystem fortsätta att vara starkt och hjälpa dig att bekämpa infektioner och sjukdomar. 

Vitaminer och mineraler som stöttar immunsystemet 

Vissa vitaminer och mineraler spelar en viktig roll för immunsystemet. Vitamin A, D och C, B-vitaminer som B6, B9 och B12 samt mineraler som zink, selen och järn bidrar alla till att immunsystemet fungerar normalt.  

Pharbio Zink och vitamin C är ett kosttillskott med vitamin C och zink som båda bidrar till immunsystemets normala funktion.   

Pharbio Järn och vitamin C är ett kosttillskott med järn och vitamin C. Vitamin C och järn bidrar också till immunsystemets normala funktion. Tillskottet kommer i form av tuggtabletter i god apelsinsmak – perfekt för dig som tycker att det är svårt att svälja tabletter.   

I Pharbios sortiment kan du också hitta flera olika multivitamin-tillskott som hjälper kroppen att få i sig alla vitaminer och mineraler som den behöver.  

Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.  

Scroll to Top